UNESCO Canadian Commission for UNESCO
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ENGLISH Site Map ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Unesco

ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Εκτυπώστε τη σελίδα
επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα της Ε.Ε.Ε για την UNESCO: http://unesco-hellas.org/

Βραβειο για τις Γυναικες Επιστημονες

Το πρόγραμμα «Ελληνικά Βραβεία L'ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» αποτελεί μια από τις 3 συνιστώσες του διεθνούς προγράμματος L'ORÉAL-UNESCO. Οι άλλες δύο συνιστώσες είναι τα Διεθνή Βραβεία και οι Διεθνείς Υποτροφίες. Το Πρόγραμμα L'ORÉAL -UNESCO στηρίζει τις γυναίκες επιστήμονες όχι μόνο ηθικά αλλά και οικονομικά.

Το κάθε Διεθνές Βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί σε 100.000 δολάρια, ενώ η κάθε Διεθνής Υποτροφία σε 40.000 δολάρια για 2 χρόνια. Εκ περιτροπής για τις Βιοεπιστήμες και για τις Επιστήμες Υλικών, γυναίκες επιστήμονες από όλο τον κόσμο υποβάλλουν υποψηφιότητες για τα Βραβεία και τις Υποτροφίες στις δύο Διεθνείς Επιτροπές Κρίσης.

Από το 1998 στο πλαίσιο του προγράμματος Εθνικών Υποτροφιών/Βραβείων L’ORÉAL-UNESCO τιμά τη συνεισφορά των Γυναικών Επιστημόνων παγκοσμίως με Βραβεία αξίας 100.000 δολαρίων έκαστο και Υποτροφίες 40.000 δολαρίων εκάστη για 2 έτη. Μέχρι σήμερα, 333 νεαρές γυναίκες από 58 χώρες έχουν εξασφαλίσει τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ερευνητικό έργο στη χώρα τους. Οι γυναίκες αυτές επιλέγονται από την Διεθνή Επιτροπή Κρίσης στην οποία προεδρεύει πάντοτε διακεκριμένος επιστήμονας, κάτοχος Βραβείου Νόμπελ.

H L'ORÉAL Ηellas υποστηρίζοντας και επεκτείνοντας το διεθνές πρόγραμμα L'ORÉAL-UNESCO «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», θεσμοθέτησε από το 2006 τα Ελληνικά Βραβεία L’ ORÉAL-UNESCO και έχει βραβεύσει 5 ερευνήτριες με το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ εκάστη.

Ελληνικα βραβεια L'OREAL-UNESCO 2008
«Για τις γυναικες στην Επιστημη»

Τα ελληνικά βραβεία L'OREAL-UNESCO 2008 «Για τις γυναίκες στην Επιστήμη» απονεμήθηκαν σε 3 νέες Ελληνίδες ερευνήτριες, στο πλαίσιο ενός Προγράμματος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, το οποίο στοχεύει στην ενθάρρυνση νέων ταλέντων στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα, για 3η συνεχή χρονιά.

Στις 18 Νοεμβρίου 2008 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η L'ORÉAL Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO ανακοίνωσαν τις δικαιούχους των Ελληνικών Βραβείων 2008 L'ORÉAL-UNESCO (www.forwomeninscience.com) «Για τις γυναίκες στην Επιστήμη».

Σε μια τελετή, παρουσία της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και εκπροσώπων της Πολιτείας, οι 3 νεαρές διακεκριμένες ερευνήτριες, η Δρ. Αικατερίνη Ανδρεοπούλου, Χημικός και Διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, η Δρ. Χριστίνα Δάλλα, Λέκτορας Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Δρ. Σωτηρία Μπουκουβάλα, Λέκτορας στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τιμήθηκαν για το πολύ σημαντικό ερευνητικό τους έργο, για τις ικανότητές τους και για την αφοσίωσή τους στην Επιστήμη.

Τα Ελληνικά Βραβεία L'ORÉAL–UNESCO, πέρα από την ηθική επιβράβευση, έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τις νέες Γυναίκες Επιστήμονες στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας και γι’ αυτό συνοδεύονται και με μια οικονομική ενίσχυση αξίας 10.000 ευρώ το καθένα.

Η Επιτροπή Κρίσης που επέλεξε τις 3 δικαιούχους των Βραβείων 2008 απαρτίζεται από 6 διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίου με Πρόεδρο τον Καθηγητή Βιομηχανικής Χημείας κ. Νίκο Χατζηχρηστίδη, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Κρίσης των Διεθνών Βραβείων L'ORÉAL -UNESCO. «Μέσω αυτού του Βραβείου, οι νέες γυναίκες μπορούν να ενδυναμώσουν την πεποίθησή τους ότι η ενασχόληση με την Επιστήμη είναι γοητευτική και ταυτόχρονα χρήσιμη. Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την ευκαιρία να βρει το δρόμο της. Το σημαντικό είναι να παρέχουμε τα μέσα στις νεαρές Επιστήμονες για να ακολουθήσουν τις επιλογές τους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης Καθηγητής Νίκος Χατζηχρηστίδης και κατέληξε ότι «Το πρόγραμμα L'ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη δεν αναγνωρίζεται μόνο ως ένα Βραβείο για γυναίκες αλλά και ως μια ευκαιρία για προώθηση νέων οραμάτων και νέων επιστημονικών επιτευγμάτων».

Τα κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποίησε η διαπρεπής αυτή Επιτροπή ήταν πολύ αυστηρά και σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς προγράμματος (επιστημονικά επιτεύγματα, αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή καριέρα, υψηλοί ρυθμοί παραγωγής επιστημονικού έργου, διεθνής αναγνώριση).

Μέλη Επιτροπής Κρίσης «Ελληνικών Βραβείων 2008 L'ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη»:

 •  Νικόλαος Χατζηχρηστίδης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Τμήματος, Μέλος της Επιτροπής των Διεθνών Βραβείων L'ORÉAL- UNESCΟ «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» - Επιστήμες των Υλικών, Πρόεδρος Επιτροπής
 •  Δημοσθένης Ασημακόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρύτανης.
 •  Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ.
 •  Παναγιώτης Σουκάκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Aντιπρόσωπος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO
 •  Ζέτα Nταϊφώτη - Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • • Φωτεινή Στυλιανοπούλου, Βιολόγος, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών.
 •  Σπύρος Παππάς, Διευθύνων Σύμβουλος L'ORÉAL Hellas, Αντιπρόσωπος L'ORÉAL Hellas).

Προϋποθέσεις

Τα Ελληνικά Βραβεία χορηγούνται σε Ελληνίδες γυναίκες, ηλικίας μέχρι 35 ετών (θα ληφθεί υπ’όψη το έτος και όχι ο μήνας), κατόχων διδακτορικού, οι οποίες ασχολούνται με την Επιστημονική Έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Επιστημών των Υλικών. Οι αιτούσες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας.

Διαδικασία

Η διαδικασία επιλογής είναι η εξής: Υποβολή αιτήσεων και βιογραφικών - έως και την 1η Οκτωβρίου εκάστου έτους- στη Γραμματεία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO η οποία θα τα προωθεί σε επταμελή Επιτροπή Κρίσης.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «L'ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», ανατρέξτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.forwomeninscience.com

Για περισσότερες πληροφορίες ή συνεντεύξεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Σύμβουλο Επικοινωνίας L'ORÉAL Hellas
κα Μαρία Μηλιού
Τηλ.: +30-693- 2782560
e-mail: mmiliou@gr.loreal.com

H Επταμελής Επιτροπή Κρίσης

Πρόεδροι των Επιτροπών έχουν διατελέσει επιστήμονες βραβευμένοι με Νόμπελ, όπως ο Βιολόγος Gunter Blobel και ο αείμνηστος φυσικός Pierre-Gilles de Gennes.

Τα Ελληνικά Βραβεία L'ORÉAL-UNESCO έχουν αποτελέσει πόλο μεγάλου ενδιαφέροντος στην Ελληνική Πανεπιστημιακή Κοινότητα με αποτέλεσμα οι υποψηφιότητες να είναι πολυάριθμες και πολύ υψηλής επιστημονικής αναγνώρισης στο πλαίσιο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Επιφανείς Επιστήμονες για τα Βραβεία
L'ORÉAL -UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη

Koïchiro Matsuura,
Γενικος Διευθυντής UNESCO

«Πριν από δέκα χρόνια, η L'ORÉAL και η UNESCO ξεκίνησαν ένα ταξίδι για να αλλάξουν το πρόσωπο της επιστήμης. Η συνεργασία-ορόσημο «Για της Γυναίκες στην Επιστήμη» αποτέλεσε τεράστια επιτυχία. Μάλιστα, εν μέρει χάρη σε αυτή τη συνεργασία, ο κόσμος αναγνωρίζει ολοένα και περισσότερο το ρόλο και τη σημασία των γυναικών στην Επιστημονική Έρευνα.

Φυσικά, για να επιτευχθεί ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στην Επιστήμη απαιτείται ακόμα πολλή προσπάθεια. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μόλις το ένα τέταρτο των ερευνητών και είναι πολύ λίγες αυτές που δραστηριοποιούνται στα επίπεδα λήψης αποφάσεων ή καθορίζουν τα ερευνητικά προγράμματα. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να προβάλλονται οι επιτυχημένες γυναίκες επιστήμονες μέσω της συνεργασίας UNESCO- L'ORÉAL. Οι γυναίκες αποτελούν έξοχα πρότυπα για μια νέα γενιά γυναικών επιστημόνων, μια γενιά που θα επιτύχει μια διαρκή αύξηση του ρόλου και της επιρροής των γυναικών στην Επιστήμη.

Το πρόγραμμα αυτό αντικατοπτρίζει επίσης τη διαφορετικότητα των γυναικών επιστημόνων. Στην πραγματικότητα, οι ιστορίες των γυναικών επιστημόνων από την Αφρική, την Ασία, τη Βόρειο Αμερική, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη απεικονίζουν τον οικουμενικό χαρακτήρα της προσπάθειας που καταβάλλουν οι άνθρωποι στον επιστημονικό κλάδο.

Αυτές οι ξεχωριστές γυναίκες που έχουν τιμηθεί μέσα από το πρόγραμμα L'ORÉAL -UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, ενσαρκώνουν ιδανικά το νέο πρόσωπο της Επιστήμης. Έχουν εμπλουτίσει τους κλάδους τους με την εφευρετικότητά τους, έχουν αγωνιστεί για πιο τολμηρά ερευνητικά αντικείμενα, έχουν επινοήσει πιο αποτελεσματικές μεθόδους εργασίας, έχουν θεσπίσει πιο διαφοροποιημένες εφαρμογές και έχουν διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πολύπλοκων προβλημάτων. Ενσαρκώνουν την υπόσχεση για μια πρωτοποριακή, διαφορετική και ανθρώπινη Επιστήμη, η οποία θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο και πολύπλοκο κόσμο».

Sir Lindsay Owen-Jones,
Προεδρος Ομιλου L'ORÉAL,
Προεδρος Εταιρικου Ιδρυματος
Ομιλου L’OREAL

«Με το πρόγραμμα L'ORÉAL-UNESCO, η UNESCO και το Ίδρυμα L'ORÉAL αποτίνουν φόρο τιμής σε ξεχωριστές γυναίκες επιστήμονες. Γυναίκες με σοφία και ευφυΐα που έχουν αναλάβει τη δέσμευση να ασχοληθούν με μια απαιτητική και άκρως ανταποδοτική σταδιοδρομία. Γυναίκες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε θέματα που αγγίζουν τη μοίρα πολλών άλλων ανθρώπων, πέραν της δικής τους. Γυναίκες που εκπροσωπούν τις πέντε ηπείρους και μοιράζονται το ίδιο πάθος για την Επιστήμη. Επιστήμονες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ελπίδα της προόδου.

Η σκέψη ότι, έχουμε καταφέρει να επιβραβεύσουμε και να προβάλλουμε αυτές τις γυναίκες, καθιστώντας τις πρότυπα για τις μελλοντικές γενιές, με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η λάμψη και η ευφυΐα τους έχουν αλλάξει το πρόσωπο της Επιστήμης, κάνοντάς το πιο ουσιαστικό και πιο ανθρώπινο. Και αυτό θα συνεχιστεί, καθώς θα μεταδίδουν τα φώτα της γνώσης τους σε άλλους ανθρώπους.

Πιστεύω ότι, κάθε μία από αυτές τις γυναίκες στέλνει ένα σιωπηρό μήνυμα: μην επιλέγετε το δρόμο της ήσσονος αντίστασης, αγνοείτε την απογοήτευση, κάνετε ένα βήμα παραπάνω, καθημερινά.

Και πάνω απ’ όλα, ένα συγκλονιστικό μήνυμα αλληλεγγύης, καθώς ο λόγος για τον οποίο αφιέρωσαν τη ζωή τους στην Επιστήμη ήταν για να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο».

ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ το προσωπο της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ…

Τρεις εξέχοντες επιστήμονες, οι οποίοι έχουν βραβευτεί με Νόμπελ, έχουν συνδεθεί με τα Βραβεία L'ORÉAL-UNESCO, ως Πρόεδροι των Επιτροπών Κρίσης. Η ενεργός δέσμευση τους στο πρόγραμμα έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου της επιβράβευσης ξεχωριστών γυναικών επιστημόνων από όλες τις ηπείρους.

Christian de Duve

Βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής το 1974 και Ιδρυτικός Πρόεδρος των Βραβείων L'ORÉAL-UNESCO. Είναι Ιδρυτής-Διευθυντής του Ιδρύματος de Duve στις Βρυξέλες και Ομότιμος Καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν και το Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης.

«Κοιτάζοντας τον κατάλογο των βραβευμένων, εντυπωσιάζομαι από την ποιότητα του έργου τους. Από την έναρξη του προγράμματος, καταστήσαμε τα επιστημονικά επιτεύγματα το βασικό κριτήριο για τα βραβεία. Αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για το πρόγραμμα, δεδομένου ότι σχετίζονται με την ίδια την Επιστήμη. Όλες οι βραβευμένες εκτιμούν τη σημασία της βασικής επιστημονικής έρευνας και μοιράζονται το ίδιο πάθος για την κατανόηση και την έρευνα αγνώστων πεδίων, οι οποίες οδηγούν σε εκπληκτικές ανακαλύψεις. Στην αρχή, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ξεκινούσαμε ένα έργο τόσο σημαντικό, όσο τελικά αποδεικνύεται σήμερα ότι είναι, αλλά κάθε ένας από εμάς είχε δεσμευτεί απόλυτα για την επιτυχία αυτού του έργου».

Pierres Gilles de Gennes

Βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 1991 και Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης για τις Επιστήμες των Υλικών το 2003, το 2005 και το 2007. Ήταν Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης στο Κολλέγιο της Γαλλίας μέχρι το θάνατό του, το Μάιο του 2007.

«Η έρευνα των βραβευμένων αποδεικνύει το βαθμό προσήλωσής τους στην πραγματικότητα. Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιούν για τους αφρούς, τα πολυμερή και τις καταστάσεις του γυαλιού θα γίνουν εμφανή στην καθημερινότητά μας. Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να προσελκύουμε τους νέους, μέσω μιας πιο πρακτικής μελέτης της Επιστήμης. Αυτό ισχύει για τις δυτικές χώρες και ακόμα περισσότερο για τις περιοχές του κόσμου, όπου οι επιστήμες και οι υποδομές εξακολουθούν να μην έχουν αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Γι’ αυτό, είναι βασικό να προβάλλουμε πρότυπα, όπως είναι οι βραβευμένες του προγράμματος «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη». Μέσω αυτού του βραβείου, οι νέες γυναίκες από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου μπορούν να διαπιστώσουν ότι η ενασχόληση με την Επιστήμη είναι μια μοναδική περιπέτεια που γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική όντας στην υπηρεσία της ανθρωπότητας».

Gunter Blobel

Βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής το 1999 και Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης για τα Βραβεία των Βιοεπιστημών το 2004, το 2006 και το 2008. Είναι Καθηγητής στο John D. Rockefeller Jr. Professor, Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να περιλαμβάνονται σε αυτά τα βραβεία γυναίκες και από τις πέντε ηπείρους. Αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα, καθώς υπάρχουν εκπληκτικά επιστημονικά ταλέντα στις αναπτυσσόμενες χώρες και οι περισσότερες από αυτές τις ευφυείς γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες σχετίζονται με την έλλειψη ερευνητικών υποδομών, τις πολιτισμικές προκαταλήψεις αναφορικά με τη χειραφέτηση ή την έλλειψη τοπικών προτύπων. Πολλές από αυτές παρόλο που έχουν άπειρες δυνατότητες πάνε χαμένες. Στην Επιτροπή Κρίσης για τα βραβεία, πιστεύουμε ότι πρέπει να υποστηρίζουμε αυτές τις επιστήμονες από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Όχι μόνο με χρήματα, αλλά και προβάλλοντας αυτά τα νέα πρόσωπα και τις νέες ιδέες από την Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική.

Γενικότερα, το αποτέλεσμα είναι ότι μέσα από το πρόγραμμα "Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» αναγνωρίζονται γυναίκες των οποίων οι προσωπικές ανακαλύψεις στην επιστημονική έρευνα έχουν λειτουργήσει ως φορείς αλλαγής και προόδου. Χάρη στη δέσμευση, στο πάθος και τον ανθρωπισμό τους, έχουν θέσει τα πρότυπα για το μέλλον της Επιστήμης».

Ο κοσμος χρειαζεται την επιστημη…
Η επιστημη χρειαζεται τις γυναικες

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο προκαλούν επανάσταση στην Επιστήμη, όντας στο προσκήνιο των καινοτομιών στη Γενετική, στη Φυσική, στη Βιολογία και τις νέες τεχνολογίες. Ενίοτε αντιμέτωπες με την αδιαφορία ή ακόμα και με διακρίσεις σε βάρος τους, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στα υψηλότερα επίπεδα λήψης αποφάσεων για την έρευνα και απέχουν πολύ από το να λάβουν την αναγνώριση που τους αξίζει για τις ικανότητες και την αφοσίωσή τους.

Αυτή η πεποίθηση ενώνει τη L'ORÉAL με την UNESCO εδώ και δέκα χρόνια, όταν οι 2 οργανισμοί ανέλαβαν την σημαντική πρωτοβουλία της προώθησης των γυναικών στην επιστημονική έρευνα δημιουργώντας τη συνεργασία «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη». Στο επίκεντρο της συνεργασίας L'ORÉAL-UNESCO βρίσκεται ένας κοινός στόχος και η διασφάλιση ότι οι γυναίκες επιστήμονες από κάθε ήπειρο θα λάβουν την αναγνώριση και την προβολή που τους αξίζει.

Από το 2000 έχουν απονεμηθεί Διεθνείς Υποτροφίες σε 105 γυναίκες από 67 χώρες, προκειμένου να υποστηριχθούν στην έρευνα που πραγματοποιούν εκτός της πατρίδας τους σε ορισμένα από τα πλέον καταξιωμένα Ερευνητικά Κέντρα του κόσμου. Τέλος, από τα προγράμματα Εθνικών Βραβείων/Υποτροφιών που εδραιώθηκαν το 2001 από τις θυγατρικές εταιρίες της L'ORÉAL με την υποστήριξη των Εθνικών Φορέων της UNESCO έχουν επωφεληθεί 340 ερευνήτριες από 35 χώρες και μέχρι τέλους του 2008 θα εφαρμόζονται σε 50 χώρες.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα

Έλλειψη ενδιαφέροντος στα νεαρά κορίτσια, ελλιπής αναγνώριση των ερευνητριών – η γυναικεία παρουσία στην Επιστήμη εξακολουθεί να μην είναι σε ίσους όρους.

 •  Διακρίσεις στο χώρο της Επιστήμης
  Η έρευνα αποτελεί παραδοσιακά έναν ανδροκρατούμενο κλάδο και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί ισότητα. Το γυναικείο φύλο δεν εκπροσωπείται και δεν αναγνωρίζεται επαρκώς.
   
  • Δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες που να ασχολούνται με την έρευνα

   «Κανονικά, οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να είναι αναγκασμένες να επιλέξουν μεταξύ του να κάνουν οικογένεια και του να γίνουν καταξιωμένες επιστήμονες. Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούν να γίνουν και τα δύο και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία», Ana Maria López-Colomé (Βραβευμένη με το Βραβείο L’ORÉAL-UNESCO 2002, Λατινική Αμερική). Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της UNESCO (2006), οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 27% των ερευνητών παγκοσμίως. Πίσω από αυτό το μέσο όρο κρύβονται οι τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών και των ηπείρων. Για παράδειγμα, το ποσοστό είναι 46% στη Νότια Αμερική, 29% στην Αφρική και 15% στην Ασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ότι στην Ευρώπη, οι γυναίκες αποτελούν το 32% των εργαζομένων σε κρατικά εργαστήρια και μόλις το 18% των εργαζομένων σε ιδιωτικά εργαστήρια.
    
  • Η αναγνώριση των προσόντων σπανίζει

   Οι περιπτώσεις απονομής επιστημονικών βραβείων σε γυναίκες είναι σπάνιες. Συνήθως το βραβείο Νόμπελ απονέμεται σε άνδρες. Από τα 516 βραβεία που έχουν απονεμηθεί για την επιστήμη και την Ιατρική μεταξύ του 1903 και του 2004, μόνο τα 12 έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες: 7 στην Ιατρική, 3 στη Χημεία (στη Marie Curie, στην κόρη της Joliot-Curie και στην Dorothy Hodghin) και 2 στη Φυσική (στη Marie Curie και στη Marie Goeppert-Mayer). Από τα 45 χρυσά μετάλλια που έχουν απονεμηθεί από το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας), μόλις τα δύο έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες. Από τα 507 μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών μόλις τα 28 είναι γυναίκες.
    
  • Περιορισμένες προοπτικές
   επαγγελματικής σταδιοδρομίας

   «Στην επιστήμη, υπάρχει μικρότερη ανοχή για λάθη που γίνονται από γυναίκες», Pascale Cossart (Βραβευμένη με το Βραβείο L’ORÉAL-UNESCO 1998, Ευρώπη). Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της επιστημονικής ιεραρχίας, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό των γυναικών. Υπάρχει ένα «γυάλινο πλαφόν» που λειτουργεί ανασταλτικά για την επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών. Σύμφωνα με την Eurostat, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 50,4% των εργαζομένων σε επιστημονικούς τομείς, αλλά αποτελούν μόνο το 29% των μηχανικών και των ερευνητών. Στη Γαλλία, το 38% των ερευνητικών υποτρόφων, το 22% των διευθυντών έρευνας και μόνο το 15% των επικεφαλής ερευνητικών φορέων είναι γυναίκες. Σύμφωνα με τη Γαλλική οργάνωση «Femmes et mathématiques», σε ένα ίδρυμα όπως το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), οι άνδρες έχουν 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες εξέλιξης από τις γυναίκες. Στα Πανεπιστήμια, η αναλογία αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι το 2,9 στη Χημεία και μέχρι το 3,8 στη Βιολογία.
 • Η κρίση στην ενασχόληση με την επιστήμη

  «Τα κορίτσια δυσκολεύονται συχνά να βρουν παραδείγματα γυναικών επιστημόνων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πρότυπα. Αν θέλεις να γίνεις τραγουδίστρια, υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχημένων γυναικών γύρω σου. Ωστόσο τα επιτεύγματα των ερευνητριών συχνά δεν εμφανίζονται παρά μόνο σε εξειδικευμένες δημοσιεύσεις».

  Fumiko Yonezawa
  (Βραβευμένη με το Βραβείο L’ORÉAL-UNESCO 2005, Ασία-Ειρηνικός).

Στοιχεία

 •  Ο αριθμός των διδακτορικών τίτλων που απονεμήθηκαν στους κλάδους της Επιστήμης και της τεχνολογίας σημείωσε μείωση μεγαλύτερη από 2% ετησίως στις ΗΠΑ και τον Καναδά και μεγαλύτερη από 4% ετησίως στη Γαλλία στο διάστημα μεταξύ 1993 και 2003. Η Γαλλία έχει χάσει δέκα χιλιάδες φοιτητές επιστημονικών κλάδων τα τελευταία πέντε χρόνια. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη στις λεγόμενες «σκληρές» επιστήμες (φυσική, χημεία και ηλεκτρονική) απ’ ότι στις επιστήμες ζωής.
 •  Η μείωση των αριθμών είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των κοριτσιών. Παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν το 45% των φοιτητών επιστημονικών σχολών που βρίσκονται στο τελευταίο έτος πριν το πτυχίο, μόνο το 25% συνεχίζει τη φοίτηση σε σχολές μηχανικών ενώ το 27% επιλέγει να ακολουθήσει ερευνητική σταδιοδρομία.

Επισκόπηση

Η έρευνα είναι το κλειδί για καινοτομία και ανάπτυξη. Μέχρι το 2010, τα ευρωπαϊκά εργαστήρια θα χρειαστούν να στρατολογήσουν 700.000 νέους ερευνητές. Ωστόσο ολοένα και λιγότεροι φοιτητές ενδιαφέρονται να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους ευκαιρίες. Τα αγόρια χάνουν το ενδιαφέρον τους για επιστημονικές σπουδές και τα κορίτσια δεν αναπληρώνουν το κενό.

 

News